Sık Sorulan Sorular
 

Emniyetli dolum seviyesi araçlardaki dolum kitleri için tank kapasitesimimnunar lpg otogaz sık sorulan sorularnin %80''idir. Örnek olarak 50 litre''lik tanka maksimum 42 litre dolum yapılmalıdır. Ayrıca dolum sırasında aracı daha fazla gaz almak niyetiyle sallamak ve şamandıranın sapmasını sağlamak yanlıştır. Tankın ve dolayısıyla sürücünün emniyeti riske atılmamalıdır.

 

 

 


İlk olarak 1 lt. su şisesine benzin koyarak aracin benzinde tuketimi kontrol edilir. Benzinde cok yakiyorsa, problem benzin sistemindedir. Boşuna gazda problem aranmamalıdır. Benzindeki problem halledildiginde gazdaki problem de otomatik olarak ortadan kalkacaktir. Benzin sisteminde tum problemler halledildikten sonra gaz kontrolune gecilmelidir. Unutulmamalidir ki, benzinde problem varken gazdaki problemi cozmek mumkun degildir.
Arac yağ yakiyorsa ve su eksiltiyor ise motorda problem var demektir. Dolayisiyla sadece gazi degil benzini de cok yakar Regulator takilmadan once triger kayisi degismisse triger kayisi sente atlamis olabilir. Triger kayisi sente araliginin fazla olmasi, aracin hem gazi hem de benzini cok yakmasina sebep olur. Subaplar fazla siki veya gevsek olabilir. Arac rektifiyeden cikmissa motor ust kapagi fazla taslanmis olabilir. Fazla taslanmissa yanma odasi hacmi daralir ve hararet yapar. Hararet yapan ve motoru zarar goren arac sadece gazi degil, benzini de cok yakar. Buji ve buji kablolari eski ise tam atesleme yapamadigi icin yanmamis gaz cikabilir. Dolayisiyla yakit tuketimi cok olur. Platin ve ateslemesi problemli ise gazi ve benzini tam yakmaz veya cok yakabilir. Karburatore giren hava miktari gereginden fazla ise yakiti cok yakar. Ayrica; * Mikser hava aliyorsa gazi cok yakar.
* Regulatordeki tamir takimi uygun degilse (genelde sonradan takilan ve orijinal olmayan yedek parcadan kaynaklanir) gaz ayari iyi yapilamaz ve bu cok yakmaya sebep olabilir. Bu nedenle orijinal yedek parca kullanilmalidir.
LPG kacagi olabilir. Kacak olan bolgede genellikle terleme veya buzlanma olur. Regulatore gelen kalorifer suyu yanlis yerden alinmis veya su gelisinde problem olmasi cok yakmaya sebep olabilir. Regulatordeki hava ayar vanasi cok acilmis olabilir. Sayet hava ayar vidasi cok az acildiginda veya kisildiginda aracin rolantisinde degisme olmuyorsa arac bir yerlerden hava aliyordur. Bu hava alma problemi de genelde karburator alt takozu veya westinghouse dan kaynaklaniyordur. Araba hararet yapmissa, regulatorun su tarafi deforme olmus ve gazi tam buharlastirmiyor olabilir. Aracin benzinde gaz analiz degerleri iyi degilse problem benzin sistemindedir. Dolayisi ile bu problem ortadan kaldirilinca dogrudan gazda da problem ortadan kalkacaktir. * Aracta hava ayar vidasi varsa (genelde enjeksiyonlu araclar icin soz konusudur) kisilmasi gerekir. Kilometre teli arizali olabilir.

Arac benzinde calisirken rolantide problem var mi bakilir. Sayet problem yoksa gazdaki problem icin asagidaki secenekler incelenirKarburator kelebegi arizali olabilir. Bu durum aracin rolantisinin bozulmasina sebep olabilir ve cok yakma problemi gorulebilir. Aracta manifold hava aliyorsa, arac rolanti tutmaz. Buji ve buji kablolari eski ise rolanti bozulabilir. Karburator alt takozu hava aliyorsa rolanti bozabilir. (yukselir) Karburator kelebegi arizali ise (kelebek millerininin bulundugu yerden hava aliyorsa) arac rolantide durmaz ve cok yakar. Regulator diyafram ve contalari bozulmus olabilir. (Tamir takimlarin 50.000 Km.de degistirilmelidir). * Regulator rolanti ayari iyi yapilmalidir. Aractaki westinghouse da problem olabilir. Regulatordeki diyafram patlak olabilir. Regulator yetkili serviste kontrol ettirilmelidir. Rolanti avans ayarindan bozuluyor olabilir. Regulator icinde biriken kostik ayda bir kez bosaltilmalidir. Benzinde arac rolantisi normal degerlerinde olmalidir. Regulator selenoid vanasi kontrol edilmelidir. Motor da hava cikis yeri varsa o tikali olabilir. * Regulatore 12 volttan dusuk voltaj geliyorsa rolanti problemi dogabilir.

 Regulator diyafram ve contalari bozulmus olabilir. Tamir takimini degistirin. Aracinizda gaz kacak kontrolu yaptirin. Egsozunuz patlak veya delik olabilir. Araba hararet yapmissa, regulator su tarafi deforme olmus ve gazi tam buharlastirmiyor olabilir. Radyatorde delik olmasi veya tikali olmasi kokuya sebep olabilir.Istasyondan alinan gaz kotu olabilir. Istasyonu degistirin. Manifold contasindaki su girisi atesleme odasina su kaciriyorsa aracta su eksiltir ve hararet yapar.

Regulatorun rolanti deligi tikali olabilir. Regulatorun selenoid vanasi arizali olabilir. Araba tekliyorsa bujiler veya buji kablolari kotu durumda olabilir. Araba gazi kesik kesik aliyorsa ya kagit filitre tikalidir ya da samandirada problem vardir.

Arac gec calisiyorsa platinde problem olabilir, kompresoru dusuk olabilir veya subap ayari iyi olmayabilir. Distributor, buji veya kablolar eskimis olabilir. Avans ayari iyi olmayabilir. Regulatorun hava ayari iyi yapilmamis olabilir.

Westinghouse da kacak varsa rolanti bozulur ve araba stop edebilir. Karburator hava aliyorsa fren yapinca araba stop edebilir. Arac hareket halinde iken vites bosa alinip frene basildiginda arac stop ediyorsa frenler kaciriyor olabilir. Karburatorlu araclarda arac calisirken vites bosta iken stop ediyorsa hava fazla geliyor olabilir.
Diğer Problemler
Tankin ustu terliyorsa kacak olabilir veya ortamin sicakligi ile tankin bulundugu yerin sicaklik farki fazla olabilir. Araba hararet yapmis ve radyatorde su kalmamis ise diyafram patlak olabilir. Gaz deposunda gaz var ama gaz beyne ulasmiyorsa samandira arizali veya pislik tutmus olabilir. (Şamandira emişi temizlenerek problem halledilebilir) Yakit secici anahtar yanmis ise sarj dinamosu bozuk veya aku fazla sarj edilmis olabilir. Arac cok hararet yapiyorsa, motor contasi kalitesiz olabilir. Arac yokus asagi veya bos viteste stop ediyorsa gazla benzin karisiyor olabilir. Benzin geri donus valfi (cekvalf) takilmalidir. Enduksiyon bobini akimi yuksek ise meksefeyi, o da platini yakar (karburatorlu araclar icin). Bu durum aracin benzinde 3.000 dev/dk.dan sonra patirti yapmasina gazda cekmemesine sebep olabilir. Ayrica enjeksiyonlu araclarda benzinde iyi ama gazda cekmiyorsa eksantrik mili bozuk olabilir.

LPG Silindirlere gaz fazında gönderilmektedir. Volumetrik olarak LPG ve Benzinin alt kalorifik güçleri şöyledir: Benzin = 32.3 MJ/Dm3 LPG = 25.6 MJ/Dm3 LPG' nin Alt kalorifik gücü benzine göre daha düşük olduğundan bilinenin aksine yanma daha düşük sıcaklıklarda gerçekleşmektedir. Benzinle çalışmada tam yük civarında karışım aşırı zengin olup yanma bozulmakta, CO ve HC emisyonları artarken NOx emisyonları azalmaktadır. LPG' de ise tam yükte karışım fakir olup, CO ve HC emisyonları düşmekte, buna karşılık NOx artmaktadır. Bu durum bazı çevrelerce yorumlanırken, NOx değerlerindeki artışın benzinde olduğu gibi yanma esnasında oluşan yüksek sıcaklığa bağlanmaktadır. Bilindiği gibi benzinde yanma sırasında sıcaklık ne kadar yüksek olursa NOx emisyonları o ölçüde yüksek çıkmaktadır. LPG' de durum tamamen farklı olup, Alt Kalorifik Güçlerden de görüldüğü gibi yanma esnasında silindirlerde daha fazla sıcaklık oluşması fiziken mümkün değildir. Farklı yakıt kullanımında yanma odasında oluşabilecek sıcaklıklar açısından LPG veya DOĞALGAZ benzine göre gerek volumetrik verim ve gerekse adyabatik alev sıcaklıkları açısından daha avantajlı görünmektedir. Dolayısıyla bu yakıtlarla daha düşük sıcaklıklar ve daha düşük ısıl zorlamalar oluşmaktadır. Ayrıca piyasada çekirdekten yetişme,eski pik motorlarda kalmış bazı ustalar, "abi benzinde kurşun var sübapları yağlar, karbon filmi oluşturur, LPG kuru yakıt motora hararet yaptırıp sübap sarar" şeklinde tamamen yanlış beyanlarda bulunmaktadır. Uzun yıllardır motorlar kurşunsuz benzine göre üretilmektedir. Gelişen çevre standartları ve daha sıkı egzoz emisyon sınırlamaları daha temiz yakıtları zorunlu kıldığından motorlarda karbon filmi oluşmasının önemi kalmamıştır. Otomotiv firmalarınca geliştirilen yeni motor teknolojileriyle daha düşük ısı iletimi olan ve hafif malzemelerden üretilen sübaplar üretilmiş, sıcaklıklar önemli ölçülerde düşürülmüş ve mekanik zorlamalar azaltılmıştır. Yeni motor teknolojilerinde kullanılan direnci yüksek ve ısı iletim katsayısı düşük kaplamalarla süpap dayanımları arttırılmış ve ısı kayıpları azaltılmıştır.

1-Ateşleme Sisteminde Yapılacak Kontroller
* Buji tırnak aralığı kontrol edilmelidir. Tırnak aralığı büyüdükçe yanma yeterince olmayacağından araçta yakıt sarfiyatı artar ve çekişten düşer.
* Distribütör içindeki platinlerin kontak aralığı kontrol edilmelidir. Bu aralık 0.45-0.50 mm olmalıdır.
 * Aracın Avans Kontrolü; Avans Tabancısı ile 800-850D/Dk için 10 derece, 3000-3500 D/Dk için 27 derece olmalıdır.
*-Avansın öngörülen değerde olmaması (düşük olması) durumunda; bujiler zamansız ateşleme yapacak, bu durum motorun teklemesine veya çekişten düşmesine neden olacaktır.
* Avansın öngörülen değerde olmaması (yüksek olması) durumunda; bujiler motorun yanma odaları iç yüzeylerinde, silindirde subap tablalarında ve yuvalarında aşınma hatta söz edilen metal bölgelerde erime meydana gelecektir.
* Ayrıca yolda LPG ile giderken motor subapları normal, benzinle giderken ise sesli yani şakırtılı çalışacaktır. Avansın düzgün bir şekilde ayarlandığı pratik olarak araç durduğu yerde araca patinaj çektirilerek anlaşılır. Bu durumda motor stop etmemelidir.
* Dönüşüm öncesinde aracın bakımlarının yapılmış olması ve ayarlarının iyi olması gerekmektedir. Aracın ateşleme sistemi kontrol edilmeli, yakıt sisteminin (karbüratör temizliği) bakım ve ayarı yapılmalıdır.
2-Yakıt Sisteminde Yapılacak Kontroller
* Yakıt sisteminde yapılacak kontrolün başında karbüratör temizliği ve ayarı gelir.Araç benzinle çalışırken ayar yapılmalıdır. Aksi halde motor düzensiz ve tekleyerek çalışır. Montajdan önce karbüratördeki devreler ve gözenekler çok iyi bir şekilde temizlenmelidir. Daha sonra buna bağlı olarak araç benzinle çalışırken karbüratör ayarı yapılmalıdır. Bu temizlik ve ayarın gerektiği gibi yapılmaması durumunda ise motorun ihtiyaç duyduğu yakıt gerek benzin gerekse gaz pozisyonunda yeteri miktarda motora gidemeyeceğinden motorun düzensiz ve tekleyerek çalışmasına sebep olacaktır.
* Yakıt sisteminde yapılacak bir diğer kontrol ise hava filitresinin kontrolü veya değişimidir. Hava filtresinin temizliğine ve zamanında değişimine uyulmazsa; motor gerek benzin ve gerekse gaz pozisyonunda sağlıklı çalışmayacak, gereğinden fazla yakıt harcayacaktır.
* Ateşleme sıcaklığı benzine kıyasla LPG' de yüksektir. Ateşleme sıcaklığının yüksek ve yakıt karışımının düşük olmasından dolayı benzine nazaran LPG gaz kaçağından, yangın tehlikesi daha azdır.
3- Lpg Dönüşümü Sonrası Araç Kontrolü- Dönüşüm Sonrası İlk Kontrol
* Aracınıza LPG dönüşüm sistemi montajı yapıldıktan sonra kullanılan malzemelerin ve yapılan montajın standartlara uygun olup olmadığı konusunda mutlaka MakinaMühendisleri Odasına kontrol ettirilmesi ve Montaj Tespit Raporunun alınması önerilmektedir. Dönüşüm Sonrası Periyodik Bakımlar LPG dönüşüm sistemleri konu başlığında kurallara araç kullanıcısı hemen hemen her fırsatta dikkat edilmeli ve buralardan kaynaklanan sorunları hemen gidermelidir. LPG' li araçların periyodik bakımları her 10.000 kilometrede bir yaptırılmalıdır.Bu bakımlarda;
* Elektrik tesisatı kontrol (özellikle kaçak akım) edilerek, baglantılarda oksitlenme olup olmadığına bakılmalı.
* Buharlaştırıcıda (Regülatörde) biriken kostik ve yabancı maddeler temizlenmeli.
* LPG elektro valfindeki filtre temizlenmeli.
 * Elekro valflerin ve buharlaştırıcı regülatörün tamir takımları gerekirse değiştirilmeli.
* Ana hortum ve bağlantı bileşenlerinin durumu kontrol edilmeli.
* Basınç düşürücüsünün birinci ve ikinci kademe basıncı kontrol edilmeli.
* Diyafram üzerindeki basıncı karşılayan delikte kirin birikip birikmediği kontrol edilmelidir. Ayrıca aracınızı her vize işlemi öncesinde Makine Mühendisleri Odasının Kontrol Birimlerinde kontrol ettirerek Gaz Sızdırmazlık Raporunu almanız gerekmektedir.
4- Dönüşüm Sonrası Sistem Kontrolü
* LPG DÖNÜŞÜMÜ (OTOGAZ DÖNÜŞÜMÜ) yapıldıktan sonra kontroller ve ayarlar yapılmalı , montajdan sonra tüm kelepçeler kontrol edilmelidir. Depoya bir miktar LPG doldurulmalı ve tüm bağlantı yerleri köpükle kontrol edilmeli bağlantı yerlerinde gaz kaçağı olup olmadığı kontrol edilmelidir. OTOGAZ TANKI doldurulduktan sonra köpükle kontrol edilmeli dolum ağzı ve dolum hattında sızıntı olup olmadığına dikkat edilmelidir.Ayrıca dolum tabancası gaz basma görevini bitirdikten sonra dolum ağzı içindeki bilyanın görevini (geri gaz kaçışısın engelleme) tam yapıp yapmadığı kontrol edilmelidir.
* LPG (OTOGAZ) tankı herhangi bir sebepten dolayı boşaltılacaksa kesinlikle bu işlem kapalı ortamda yapılmamalıdır. Bu işlem açık havada ,ateş kaynaklarında uzak ,izole bir ortamda yapılmalıdır ve oldukça dikkatli davranılmalıdır.
* Yakıt seçici anahtarın geçişlerde problem yaratmadığı ve LPG deposu dolum seviyesini gösterdiği görülmelidir. Her şey doğru çalıştığında arabayı benzin ile çalıştırın motorun doğru çalıştığını kontrol edin ve düğmeyi orta konuma getirerek benzin yakıtının bitmesini bekleyin. (Sadece karbüratörlü araçlarda). Bu noktada düğmeyi LPG konumuna getirin. Ayarlar düzgünse motor LPG ile çalışmaya başlayacaktır. Basınç düşürücüsüne kadar LPG hortumunun bağlantılarını kontrol edin ve LPG gaz kaçağı kontrolü yapın.Maksimum ve minumum gaz akışı ayarını yapan vidaları orta konuma getirip ,motoru çalıştırın.Kalibre yapmak için dönen makaralı sistemleri veya aracın yolda maksimum sürat yaptırarak sağlayın. Daha sonra ince ayarları aracınızı 4 gaz analiz cihazına bağlatarak yaptırın. Bütün bu ayar ve kontrollardan sonra LPG tankını doldurup tankın kapasitesinin %80 inde dolumun otomatik kesilip kesilmediğini kontrol ettirin.
* LPG deposunun 30 derecelik açı ile monte edildiği kontrol edilmelidir.
* Depo taşıyıcı civatalar ve depo kemeri kontrol edilmelidir.
* Jikle kolu çekilerek mikserin jikle kelebeğine temas edip etmediği gözlenmelidir. (Karbüratörlü araçlar)
 5- LPG YAKITLI MOTORUN BAKIMI LPG yakıtı kullanan araçlara özel bir bakım ayarlama gerekmez. Periyodik bakımların zamanında ve aksatılmadan yapılması yeterlidir.
6- Gaz Sisteminin Periyodik Bakımı
1- LPG ana hortum ve bağlantılı bileşenlerin durumu kontrol edilir
2- Basınç düşürücü OTOGAZ beyninin birinci ve ikinci kademe basınçları kontrol edilir.
3- Elastik ve düşük basınçlı hortumun durumu kontrol edilir
4- Elektrik sisteminin etkinliği bağlantıların oksidasyona uğramadığını kontrol edin (her 10.000 km de)
5- Basınç düşürücü LPG beyninde yağ birikmiş ise boşaltılmalıdır.(Her 20.000 km de)
6- Basınç düşürücü LPG beyninin parçaları orijinal yedek parça kullanarak değişimi (her 50.000 km) sağlayın, sorun meydana geldiğinde sorunun kaynağını belirlemek için motorun komple sistem kontrolü gerekir
7- Araç Sahibinin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar
* Parçalar, yetkili servis belgesi verilmiş ve sertifikalandırılmış servislerde değiştirilmelidir. Ayrıca yetkili servis belgesi olmayan servislerde kesinlikle montajı yaptırılmamalıdır.
 * Gaz filtresi 10.000 Km de, buharlaştırıcı (KİT) tamir takımı 50.000 Km de bir mutlaka değiştirilmelidir. Gaz filtresi (10000 Km) ve KİT tamir takımının ömrünün bitiminde (50.000 Km) kesinlikle tazyikli hava ile temizleme yoluna gidilmemelidir. Yapılan temizleme işlemi araca ve gaz sistemine zarar vermektedir.
 * Araç ilk çalıştırmada ve akşam marş kapatılmadan önce 1 dk benzinle çalıştırılmalıdır.
 * Gazı buharlaştırmada kullanılan buharlaştırıcı (beyin) üzerinde bulunan yağ boşalma vidası haftada 1 kez açılarak buharlaştırıcıda birikmiş yağ boşaltılmalıdır.
* Buharlaştırıcı üzerindeki gaz ayar vidası ile kesinlikle oynanmamalıdır. Gaz ayarı sadece mikser ayar vidasından yapılmalıdır. Yapılan ayar sonunda hala problem devam ediyorsa lütfen en yakın yetkili servisimize başvurunuz.
* Tüpten yapılan dolumlarda, gaz pislikli olduğu için uzun vadede sisteme büyük zararlar vermektedir. Bu sebeple tüpten kesinlikle dolum yapılmamalıdır. Tüpten yapılan dolumlarda sistem garanti kapsamı dışındadır.
 * Kullanılan yakıt tankının ömrü 10 yıl olup, 10 yıl sonunda mutlaka değiştirilmelidir.
 * E-CE-R 67 ve TSE Belgesi olmayan cihazlar kesinlikle taktırılmamalıdır.
* Teknik Belgesi alınmayan araçlar ruhsata işletilemez. İşletilme durumunda sorumluluk araç sahibi ve bu işlemi yapan muameleciye aittir.
 * Cihazlar imalat hatalarına karşı 2 yıl malzeme, ayrıca tüm servisler tarafından yapılan montaj 2 yıl servis garantilidir. Garanti, cihazlara araç sahibi tarafından yanlış müdahale yapılmadığı ve gazın istasyonlardan alındığı durumlar için geçerlidir. Tüpten yapılan dolumlarda, sistem garanti kapsamı dışındadır. Ayrıca elektronik aksamların garantisi, akünün normal değerinden fazla şarj edilmesi durumunda geçerli değildir.
 * Hava filtresi kısa aralıklarla değiştirilmelidir. Çünkü kirlenen filtreden hava geçişi azalacağından, gaz rölantiside sürekli değişir, araç teklemeye başlar ve stop edebilir.
* LPG tanklarına kesinlikle doğalgaz doldurulamaz, doldurulması çok tehlikelidir.
* Yukarıda belirtilen noktalara uyulduğu zaman aracınız benzinli araçlarda çok daha uzun ömürlü olmaktadır.
* Lütfen otogaz sistemine ehil olmayan kişilerin (bu konuda eğitilmemiş) her ne sebep olursa olsun, otogaz sistemine müdahale etmesine izin vermeyiniz.
* Unutmayın! Otogaz sistemi,kuralına göre kullanıldığında benzinli sistemlerden çok daha güvenlidir. NOT:Tüm bu müdahaleler için yeterli teknik bilgiye sahip değilseniz lütfen en yakın OTOGAZ YETKİLİ SERVİSİNE müracat edin. PERİYODİK BAKIMLAR Montajını yaptırdığınız LPG kitinin bakım ve ayarını mutlaka yetkili servislerine yaptırınız.
 * Hava filtresinin temizliği her 3000 km de
* Gaz ayarı ilk 1000 km de
* Regülatör yağ alımı ve ayarı 10.000 km
* Hava filtresinin değiştirilmesi her 10.000 km
* Buji kontrolü ve değişimi her 10.000 km
* LPG valfindeki filtrenin temizlenmesi 10.000 km
 * Regülatör sökümü, temizliği ve ayarı 20.000 km
* Regülatör tamir takımı değişimi, gaz ayarı, gaz filtresi 40.000 km

Ruhsata İşletme Prosedürü
1. LPG montajı yapılan yerden proje, fatura ve GARANTİ belgesi alınacak.
2. Bulunduğunuz yerdeki Araç vergi dairesine giderek, araç muayenesi için "borcu yoktur kağıdı" alınacak. Borcunuz varsa yatıracaksınız, yoksa vergi dairesindeki vezneye giderek "muayene harcı"nızı yatıracaksınız. (Muayene harcı: 126 TL)
3. Muayene harcını aldıktan sonra, MMO (Makine Mühendisleri Odası) sızdırmazlık birimine gideceksiniz. Buradan sızdırmazlık raporu alınacak. (Sızdırmazlık raporu: 25 TL)
4. Herhangi bir trafik sigortacısına gidip, EK-1 belgesi doldurtacaksınız. Aynı zamanda, arabanızı LPG ye dönüştürdüğünüze ve bunun ruhsata işlenmesi hususunda İl Emniyet Müdürlüğüne dilekçe yazacaksınız. (Bunu sigortacıya söylerseniz yardımcı olurlar) Bu işlemin parasını, ruhsat doldurma işlemi sırasında verebilirsiniz.(15 TL)
5. Araç Vergi dairesine yatırmış olduğunuz muayene harcı makbuzunu ibraz ederek, aracınızın muayenesini Karayolları Araç Muayene İstasyonunda yaptıracaksınız. İstasyonda EK-1 de yazan yerler onaylanacak..
6. Trafik Tescil Bürosuna giderek, "LPG yi ruhsata işleteceğim, 2 yaprak, ruhsat istiyorum" diyerek 2 yaprak, ruhsatı alacaksınız.. (İki yaprak, ruhsat: 58 TL)
7. Aldığınız "iki yaprak ruhsat kağıdı"nı alarak, sigortacıya gideceksiniz. Sigortacı ruhsat bilgilerini dolduracak.. (Bedeli:10 TL ) Şimdi elinizde "lpg projesi, fatura, garanti belgesi, sızdırmazlık raporu (ya da ruhsatı), EK-1 belgesi ve çift yaprak ruhsat" var. Bunları isterseniz bir plastik dosyanın içine de koyabilirsiniz. Dosya almayınız, dosya plaka değişikliğinde alınıyor.
8. Şimdi elimizdeki evraklarla (ruhsat sahibi kimse o da gelecek) Trafik Tescil Bürosuna gidip evraklarımızı ilgili memura veriyoruz.. İşlemimiz tamamdır. Ya aynı gün, ya da ertesi gün yeni ruhsatımızı alıyoruz.



 LPG montajının ruhsata işletilmesi zorunludur !!!! Montaj yaptırdığınız firmanın yetkili bir firma olmasına dikkat ediniz. 2918 SAYILI KARAYOLLARI TRAFİK KANUNU ADRES DEĞİŞTİRME VE ARAÇ ÜZERİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLERİ BİLDİRME;MADDE 32- Araçların üzerinde yönetmelikle belirtilen şekillerde yapılacak her türlü değişikliğin ve adres değişikliklerinin işleten tarafından 30 gün içinde tescili yapan kuruluşa bildirilmesi zorunludur.Üzerinde teknik değişiklik yapılan araçlar, değişikliğin şartlara uygun olarak yapıldığı belgelenip bu durum ilgili tescil bürosunda tescil edilinceye ve trafik belgesine işleten tarafından yazdırılıncaya kadar trafikten men edilir.
Haberler \ Kampanyalar
 
Yeni Web Sitemiz Yayında...

Devamı
 
 
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
 
Uygulama fotoğraflarını
görmek için tıklayınız.
Yakıt hesaplaması
yapmak için tıklayınız.
Tanıtım filmini
izlemek için tıklayınız.
Anasayfa Site Haritası   İletişim Atak Mail Fiyat Listesi Sık Sorulan Sorular
Web Tasarım & Hosting
Atak Domain